Desinfecció en piscines: aigua, aire i Legionel·la
La desinfecció contínua de l’aigua de les piscines és necessària per eliminar el risc de contaminació amb virus, bacteris o paràsits, i impedir el creixement d’algues i altres organismes que deterioren la qualitat de l’aigua. Però, abans d’iniciar qualsevol tractament en una piscina, és recomanable tenir en compte alguns factors importants per a l’elecció d’un sistema efectiu i segur de desinfecció, que sigui adequat per al got.
Amb la finalitat de prevenir riscos per a la salut humana derivats de l’ús de piscines, els tractaments a realitzar en aquestes instal·lacions seran els adequats perquè la qualitat de l’aigua de cada got compleixi amb el que es disposa en el RD 742/2013, que estableix els criteris bàsics tècnic-sanitaris de la qualitat de l’aigua i de l’aire de les piscines.
Existeix una àmplia gamma de productes químics desinfectants disponibles per tractar l’aigua de les piscines i, per realitzar l’elecció correcta, el grup britànic d’experts relacionats amb el tractament de l’aigua de piscines Pool Water Treatment Advisory Group recomana tenir en compte els següents factors:
La seguretat en la desinfecció en piscines
Escollir únicament productes autoritzats per a aquest ús. A Espanya, les substàncies biocidas utilitzades en el tractament de l’aigua del got seran les autoritzades com biocidas tipus de producte 2: Desinfectants i algicides no destinats a l’aplicació directa a persones o animals, establert en el Reglament (UE) núm. 528/2012, relatiu a la comercialització i l’ús dels biocidas. A més, els productes biocidas utilitzats han de figurar inscrits en el corresponent Registre Oficial del Ministeri competent en matèria de sanitat.
La resta de substàncies químiques utilitzades en el tractament de l’aigua de cada got, es regularan pels requisits contemplats en el Reglament 1907/2006, relatiu al registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies i preparats químics (REACH), pel Reglament 1272/2008 sobre classificació, etiquetatge i envasat de substàncies i mescles (CLP) i per una altra legislació o normativa vigent que li sigui aplicable.
Compatibilitat amb l’aigua de subministrament en la desinfecció en piscines
Es recomana tenir en compte la duresa de l’aigua. Utilitzar un desinfectant alcalí, per exemple hipoclorit de sodi o hipoclorit de calci amb l’aigua tova (baixa en ions de calci i magnesi) i un desinfectant àcid amb l’aigua dura, la qual cosa ajudaria a la desinfecció i exigiria un menor ús d’altres productes químics com ajustadores del pH.
Tipus i grandària de la piscina per la seva desinfecció
Els desinfectants inorgànics a força de clor són bones opcions per tractar les piscines públiques, amb l’ús addicional d’UV o ozó per millorar la qualitat de l’aigua. Mentre que productes químics alternatius, com l’àcid tricloroisocianúrico (triclòr), poden ser més apropiats per a piscines menys exigents i piscines a l’aire lliure, on l’addició d’àcid cianúric ajudarà a prevenir l’esgotament del clor a causa de la llum solar. (Nota del PWTAG: l’àcid cianúric pot interferir amb els controladors automàtics)
La càrrega de banyistes a les piscines
Si la càrrega de banyistes en la piscina és freqüentment alta i el clor combinat excessiu és un problema, la desinfecció secundària amb UV o ozó és útil per limitar les cloramines i fer front a l’amenaça de Cryptosporidium.
Valor del pH de les piscines
Perquè els desinfectants amb clor funcionin correctament, el valor de pH de l’aigua de la piscina és fonamental. Cada augment de 0,5 en el valor de pH aproximadament duplica el clor residual necessari per mantenir el mateix nivell de desinfecció. A un pH de 7,5 un nivell de clor lliure d’1,0 mg / l té una eficàcia del 50%, és a dir, equivalent a un nivell de clor actiu lliure de 0,5 mg / l. Es recomana que el valor de pH es mantingui entre 7,2 i 7,4 ja que la desinfecció serà més eficaç.
Estar atents als nivells de pH, ajudarà a mantenir un aigua en perfectes condicions, optimitzant l’eficiència dels productes utilitzats en el tractament, com els floculants, algicides o desinfectants.
Desinfecció secundària de piscines amb radiació UV
La radiació ultraviolada és un procés de desinfecció secundària, que s’utilitza en combinació amb un desinfectant primari, generalment el clor. El PWTAG ho recomana per dos motius, la seva capacitat per reduir les cloramines i per la seva capacitat per matar microorganismes, inclòs el paràsit Cryptosporidium, que és resistent als tractaments normals amb clor. A més, el seu ús pot ajudar a reduir els nivells residuals de clor necessaris per mantenir l’aigua de la piscina en condicions higièniques adequades.
Aspectes a tenir en compte en la desinfecció en piscines
El sistema UV ha de dissenyar-se per tractar tot el flux d’aigua a través del sistema de circulació de la piscina.
Els sistemes UV destinats al control de cloramines i microorganismes hauran d’estar equipats amb llums de pressió mitjana (ampli espectre entre 200 i 320 nm).
El sistema ha de dissenyar-se per aconseguir un mínim de 3 log (99,9%) de reducció del nombre d’ooquistes infecciosos de Cryptosporidium parvum per pas a través del sistema UV
Els rajos UV poden afectar la producció de trihalometanos (THM) en tots dos sentits, depenent de factors locals, però generalment s’accepta que el seu efecte és neutre en la pràctica, sempre que no se sobredosifiquin la radiació UV. Per evitar això, els sistemes UV poden estar equipats amb controls de potència variable.
Els nivells de clor residual més alts del necessari poden contribuir a la formació de subproductes de la desinfecció. Els nivells entre 0,5 i 2 ppm haurien de ser suficients amb l’ús d’un sistema UV. El clor residual ha de regular-se amperomètricament; si s’usa redox, ha de tenir-se en compte que els rajos UV no s’oxiden.
Els llums UV de pressió mitjana poden funcionar amb una font d’alimentació electrònica de baix consum, que permet un ajust de potència infinitament variable al llum, proporcionant un control precís de la dosi, minimitzant el consum d’energia i perllongant la vida útil del llum.
Font: Code of Practice THE MANAGEMENT AND TREATMENT OF SWIMMING POOL WATER, Pool Water Treatment Advisory Group, 2019
Al Laboratori d’ECOTÈCNIC disposem de tècniques especialitzades per realitzar:
Aigües destinades al bany
Anàlisis de l’aigua de bany: determinació de paràmetres fisicoquímics i microbiològics de l’aigua i determinació de paràmetres ambientals i de confort de la zona de bany.
Anàlisis de superfícies: determinació de paràmetres microbiològics presents a les superfícies de les zones de bany per d’avaluar el procés de neteja.
Elaboració de plans d’autocontrol de les zones de bany.
Aigües amb risc de presència de Legionel·la
Anàlisis de Legionella: determinació del bacteri Legionella als sistemes de producció d’aerosols d’alt i baix risc.
Anàlisis de control: determinació de paràmetres fisicoquímics i microbiològics per tal de fer un seguiment de l’estat de l’aigua en aquests equips.
Elaboració de plans d’autocontrol dels punts de risc de Legionella.
Trobaràs més informació al servei que oferim d’Anàlisi d’aigües de consum